maanantai 15. toukokuuta 2017

WannaCry vielä kerran

Olen tällä palstalla varoittanut lukuisat kerrat avaamasta epäilyttäviä liitetiedostoja tai klikkaamasta linkkiä epämääräisessä sähköpostissa. Uskon vakituisten lukijoiden ymmärtäneen verkkorikollisuuden uhkan todellisuuden.
Olen myös varoittanut "virallisen tuntuisista" sähköpostiviesteistä (myös esimerkein) jotka näyttävät jonkun; poliisin, pankin, vakuutuslaitoksen, verottajan, postin, pikakuljetusfiman tai jopa oman palveluntarjoajan lähettämiltä. Asiasisältö usein kavaltaa rikollisen mutta missään tapauksessa kirjeeseen ei tule vastata "reply" (vastaa) tyyppisesti. JOS asia vaikuttaa oikealta, on syytä mennä asianomaisen toimijan omille verkkosivuille heidän oman virallisen verkko-osoitteensa kautta ja tarkistaa asian aitous tai jättää sinne tieto yhtyedenotosta ja yhteydenotossa vaadittu selvitys tai soittaa toimijan aitoon puhelinnumeroon (ei sähköpostissa oleviin numeroihin).

MISSÄÄN TAPAUKSESSA ei saa antaan verkon yli linkitettyyn henkilötietokyselyyn mitään merkittävää tietoa, kuten: osoite, henkilötunnus, tilinumero, pankkikorttitunnus, luottokorttinumeroa tai tunnuksia tai muutakaan tarkempaa henkilötietoa, koska niitä voidaan käyttää verkkorikollisuuteen mm. ostamalla tunnuksillasi verkko-ostoksia palveluista jotka eivät, läheskään aina, ole aivan ajantasalla verkkotutvallisuuden suhteen.

TÄRKEÄT TIEDOSTONNE on pidettävä aina varmennettuina. Joka tarkoittaa varmuuskopioita jotka eivät ole jatkuvassa yhteydessä tietokoneeseenne. 

TUNNUSTIETOJA (kirjautumistiedot eri palveluihin) ei kannata säilyttää myöskään tietokoneella tai matkapuhelimessakaan ilman kryptausta (salaus). Jos haluaa edelleen tehostaa tietoturvaa, tunnusparit on myös syytä varastoida eri paikoissa. Nykyään kirjautumistunnus on usein asetettu jo valmiiksi sähköpostiosoitteeksi joten yksi tietoturvan lisäämiseksi tarkoitettu vaihe on jo siten ohitettu. Tunnuksiin on syytä käyttää pitkiä salasanoja, numeroita ja kirjaimia yhdistelemällä ja jos erikoismerkit ovat mahdollisia, myös niitä hyödyntäen.

Onneen ei kannata myöskään luottaa verkkosurffailussa. Hankkikaa myös sellainen virustorjunta jonka saa asennetua vartioimaan  verkkokäyttäytymistänne eli se varottaa vaarallisiksi luokitelluista sivuita.

MUISTAKAA, että älypuhelin on aivan yhtä haavoittuvainen kuin tietokoneenne. Uuden sukupolven hakkerit keskittyvät nimenomaan niihin.

JOS et usko, että sähköposteissasi saattaa olla rikolliseen hyötyyn tähtääviä posteja, lue tämän palstan lukuisat esimerkkipostit. Osa on kaivettu virustorjunnan hylkääminä roskiksesta mutta osa on tullut perille myös normaaliin postilaatikkoon. Syy, että saan näitä runsaasti, johtuu sähköpostiosoitteitteni  leviämisen määrästä verkossa. Alunperin vuodesta 1995 alkaen, jolloin nykyisen kaltaista verkkorikolisuutta ei vielä oikeasti ollut olemassakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaarallinen WEB