perjantai 3. huhtikuuta 2020

Jos ovellesi saapuu koronatestaaja

On kuulunut huhuja ovelta ovelle kulkevista "koronatestaajista" (tai näytteenottajista).
Älkää päästäkö sisälle tai suostuko testattavaksi.
Tällaista operaatiota ei ole viranomaisten tiedossa, joten kyseessä on HUIJAUS.
Yksityiset terveyspalveluiden tuottajat ottavat näytteitä vain terveyskeskuksissaan.

Keskustelupalstalta:
"Jos tulee saa kyllä äkkilähdön. Ne on ilmeisesti pyörineet/yrittäneet senioritaloissa ainakin täällä idässä (tummakasvoisia olleet)"

THL kertoo (https://thl.fi):
"Koronavirusnäytteitä ei voida analysoida missä tahansa laboratoriossa, vaan niiden käsittelyyn vaaditaan erityisolosuhteet – ja erityislupa."

"Huomioi, että oireettomia ei tutkita kuin poikkeustilanteissa esim. laitosepidemioiden yhteydessä."

 THL:n sivuilta löytyy lisää asiallista tietoa:

"COVID-19-näytteenoton kriteerit

I. COVID-19-tutkimuksia tehdään ensisijassa seuraavasta potilasryhmästä
Sairaalan päivystykseen hakeutuneet tai lähetetyt potilaat, joilla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio ja joilla epäillään keuhkokuumetta, jonka aiheuttaja ei ole ilmeinen.
II. COVID-19-tutkimuksia tehdään seuraavista työntekijöistä:
Terveyden- ja sosiaalihuollon (sairaalat, terveyskeskusten päivystys ja vuodeosasto, pitkäaikaishoidon ja hoivan toimintayksiköt, kotihoito) toiminnan kannalta kriittinen hoitohenkilökunta, jos työntekijällä on akuutin hengitystieinfektion oireita (kuume, yskä ja/tai hengenahdistus).
Jos taudinkuva ei ole vakava, COVID-19-näytteet otetaan, vasta kun työntekijän oireet ovat jatkuneet vähintään 2 päivää. Täksi ajaksi työntekijä jää kotiin.  Ensivaiheessa näytteitä otetaan sairaaloiden ja päivystyspisteiden hoitohenkilökunnasta.
III. COVID-19-tutkimuksia tehdään, kun hoitolaitoksessa  (sairaalat, terveyskeskusten päivystys ja vuodeosasto, pitkäaikaishoidon ja hoivan toimintayksiköt, kotihoito) epäillään hengitystieinfektioepidemiaa ja aiheuttajamikrobi on epäselvä, seuraavista ryhmistä (ei kaikista oireilevista, 1-3 näytettä/ryväs riittää) konsultoiden sairaanhoitopiirin infektioasiantuntijoita:
Terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunta sekä potilaat ja asukkaat, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita.
IV. COVID-19-tutkimuksia voidaan tehdä epidemiologisen tilanteen ja voimavarojen salliessa kontaktijäljityksen yhteydessä sekä hoitavan lääkärin harkinnan mukaan seuraavista potilaista:
Avohoitoon hakeutunut tai puhelimitse yhteyttä ottanut potilas,  jolla on akuutin hengitystieinfektion oireita ja  joka on oleskellut ulkomailla tai  ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun COVID-19-tapauksen kanssa  14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua.
V. COVID-19-tutkimuksia voidaan tehdä hoitavan lääkärin harkinnan mukaan seuraavista potilaista:
Iäkkäät henkilöt (yli 70-vuotiaat), joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita, erityisesti jos heillä on perussairauksia ja he ovat kotihoidon palvelujen piirissä.
VI. COVID-19-tutkimuksia voidaan ottaa työterveyslääkärin tai kunnan tartuntatautilääkärin arvion perusteella, jos näin voidaan mahdollistaa tai nopeuttaa huoltovarmuuden kannalta kriittisen henkilön paluuta töihin.
Huomioi, että oireettomia ei tutkita kuin poikkeustilanteissa esim. laitosepidemioiden yhteydessä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaarallinen WEB