sunnuntai 25. lokakuuta 2020

VASTAAMON tietomurto

 Miten menettelet, jos olet saanut kiristyskirjeen.
ÄLÄ maksa kiristäjälle. Jos maksat, osallistut itse rikokseen, sitä kannustamalla.
TEE RIKOSILMOITUS ja allaolevat suojaustoimenpiteet, tai pyydä jotakuta osaavaa ystävääsi tai sukulaistasi tekemään ne.

LINKIT SUOJAUTUMISTOIMIIN

Rikosilmoituksen  lisäksi asiakkaan on syytä aloittaa tietojensa suojaaminen. Neljä suurinta asiaa ovat luottokieltojen hakeminen, rekisteröintikiellon hakeminen, muuttosuojauksen pyytäminen ja tietojen luovutuksen kieltäminen.

Luottokielto. Voit estää henkilötietojen väärinkäyttämisellä tehtäviä petoksia, kuten osamaksukauppoja tai pikavippien ottamista. Luottorekistereitä pitää Suomessa kaksi tahoa:  Asiakastieto sekä Bisnode


 Rekisteröintikielto
. Kiellon tekemällä voi estää sen, että tulisi merkityksi vaikkapa kaupparekisteriin jonkin yrityksen vastuuhenkilöksi. Kielto tehdään Patentti- ja rekisterihallitukseen.
Muuttosuojaus. Väärillä henkilötiedoilla on mahdollista tehdä esimerkiksi isoja verkko-ostoksia toisen nimissä. 

Muuttosuojauksella asiakas voi estää itselleen tilattujen tavaroiden toimittamisen väärään osoitteeseen. Suojauspyyntö tehdään Postille.


Tietojen luovutuksen kielto. Väestötietojärjestelmässä voi suojata nykyiset tietonsa, kuten osoitteen. Suojaus tehdään Digi- ja väestötietovirastossa.


Salasanojen vaihto. Vuodon kohteeksi joutuneen sähköpostiosoitteen salasana on syytä vaihtaa. Jos et osaa vaihtaa salasanaa, sähköpostiohjelmasi (sähköpostiselain) valmistaja tai palveluntarjoajasi antaa siihen ohjeet. Esimerkiksi ThunderBird sähköpostiselaimen yläpalkista löytyy ”mutteri” jota klikkaamalla pääset muuttamaan s-postin salasanasi.
Gmeilin salasana muutetaan Google-tili:n kautta. Se löytyy s-postiosoitteesi asetuksista.
Puhelimessa:
Sähköpostikansiosi vasen ylänurkka – kolme viivaa –> mutteri ”Asetukset” –> sähköpostiosoitettasi klikkaamalla –> ”Hallinnoi Google-tiliäsi” löytyy salasanan vaihtomahdollisuus. Muista kirjoittaa salasana itsellesi muistiin.

Sähköpostyitilin lakkauttaminen: Jos tämä on vaikeaa, lopeta tämä sähköpostitili ja perusta kokonaan uusi. Tärkeintä myös on, että vanhat salasanasi eivät enää toimi uuden sähköpostisi kanssa.

Sähköpostipalvelun tarjoajasi auttaa myös sähköpostitilin kanssa. Jokaisella palveluntarjoajalla on oma neuvontapalvelu josta löytyy ohjeet eri sähköpostiohjelmille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaarallinen WEB