torstai 18. helmikuuta 2021

Outo ponnahdusikkuna

Kannattaa olla varovainen, jos näytöllesi ilmestyy outo ponnahdusikkuna.
Jos mitään syytä, et näe ikkunan ilmestymiselle, älä koske siihen.
Ikkunasta voi olla vaikeaa päästä eroon muualta, kuin tehtävienhallinan kautta, sulkemalla aplikaatio (jos sellainen, todennäköinen, löytyy toiminnassaolevien listoilta).  Sammuta vaikka kone mutta älä klikkaa edes oikealla yläreunassa olevaa sulkemista kuvaavaa ruksia.
Normaalisti ikkuna voi sulkea myös lyhytkomennolla Alt + F4 (PC). Myös oikea hiirinäppäin yläpalkissa avaa ikkunan (sulje). Siis edelleen PC:ssä.  Jos ikkuna ei sulkeudu näin, niin buuttaa käyttöjärjestelmä tai sammuta kone. Ikkuna on silloin ilmeisen vaarallinen tai sen laukaissut ohjelma vialklinen.

Jos kyseessä on ansa, siinä on koko ponnahdusruudun kokoinen linkki ansaosoitteeseen.
ÄLÄ myöskään anna siihen kirjautumistunnuksiasi, koska se on, mitä todennäköisimmin, huijarin tarkoitus - kerätä tunnuksia, myöhempää rikollista toimintaa varten.

Jos joku ohjelma pyytää sinulta asennus- tai päivitysoikeuksia, esim. verkkovierailujesi aikana, ole erittäin varovainen ja tarkista mistä ohjelmasta on kysymys ja mistä ohjelma on peräisin. Kiellä asennus, jos on pienintäkään epäilystä, että ohjelma on sinulle tarpeeton (tai jopa vaarallinen).
Varsinkin mediaohjelma-asennuksia saatetaan tyrkyttää (musiikki tai video), tai käyttöjärjestelmäsi ajureita. Jos koneesi toimii moitteettomasti, et tarvitse päivityksiä. JOS taas koneesi ei toimi kuten pitää, hae ohjelmistopäivitykset, käyttöjärjestelmäsi virallisislta sivuilta. Normaalisti käyttöjärjestelmä huolehtii automaattisesti tarvitsemistaan päivityksistä. 

Alla oleva Adoben ponnahdusikkuna on vaaraton MUTTA ärsyttävä. Siitä voi kuitenkin päästä eroon.
Ikkuna ilmestyi ilman minkäänlaista syytä. En tarvinnut/käyttänyt readeria.  Tehtävienhallinnassa näkyi AdobeReader, mutta koska en mitään Adoben ohjelmaa sillä hetkellä tai aikaisemminkaan kyseisen istunnon aikan, ollut käyttänyt, se oli toiminnassaan täysin aiheeton. Päivityksiä ohjelmat saattavat asentaa mutta niihin ei yleensä vaadita kirjautumista.

NÄIN POISTAT PONNAHDUSIKKUNAN READERISTA

Avaa Adobe Acrobat Reader.

Klikkaa vasemmalta yläpalkista "Edit" tai "Muokkaa", sen jälkeen avautuvasta listasta "Preferences" tai "Oletusarvot" ja listalta valitse "Common" tai "Yleinen". Sen jälkeen avautuu alla olevan näköinen ikkuna. Selaa sivua alemmaksi, siten, että näet kohdan "Viestit Adobelta". Ruksaa alempi vaihtoehto: "Älä näytä viestejä, kun tarkastelen dokumenttia".  Muista tallettaa asetus sivun alalaidasta oikealta.



1 kommentti:

  1. Vaikka netti ja teknologia onkin mahdollistanut meille vaikka mitä niin kaikella on myös varjopuolensa. Tällaiset virusohjelmat on yksi sellainen, itsekin olen niihin muutamaan kertaan törmännyt. En kyllä ole mikään teknologian ihmelapsi, viime viikolla töissä opettelin vasta pdf muokkausohjelman käyttöäkin ja seuraavaksi haluaisin oppia lisää kuvanmuokkauksesta.

    VastaaPoista

Vaarallinen WEB