Jippii, minullekin tuli kanta-huijaus.
Tässä oli lähettäjälle sattunut pari virhelyöntiä.
Lähettäjän nimenä oli "OmaKnata", otsikko pyytää "Päivitä Terveystietosi OmaKnnassa".
OmaKnata, OmaKnnassa
Tämän viestin otsikossa näkyy outo tyyli, että joka sana alkaa "Isolla Kirjaimella". Meillä koulussa opetettiin, että suomeksi ei tuollainen ole oikein. Englannin kielellä kyllä ja ehkä muillakin kielillä, mutta ainakin 1970-80-luvulla peruskoulussa kerrottiin, että suomenkielisessä tekstissä "Tämä on oikean näköinen otsikko" ja "Tämä On Väärin".
Päivitä-nappia EI KLIKATA! SE VIE HUIJAUSSIVULLE!!!
Testasin ja sieltä tulee aidon näköinen HUIJARIN suomi.fi-tunnistautumissivu ja kaikkien eri pankkien kirjautumissivuja vastaavat HUIJARISIVUT löytyvät.
LINKKEJÄ EI PIDÄ KLIKKAILLA SÄHKÖPOSTEISSA, TEKSTIVIESTEISSÄ, WHATSAPPISSA EIKÄ MUISSAKAAN PALVELUISSA!!!
Muista myös se, että jos joku yllättäen soittaa, niin TUNNUKSIA EI PIDÄ KERTOA PUHELIMESSA!!! Voi käydä niin, että ensin tulee sähköposti tai tekstiviesti. Vähän päästä HUIJARI soittaa perään ja "tarkistaa, onnistuiko päivitys" tai "mikä se vahvistuskoodi oli". SUOSITTELEN PUNAISTA LUURIA!!!
Tällaisella "kontaktien ketjutuksella" HUIJARI luo vaikutelman tilanteen aitoudesta, luotettavuudesta. ÄLÄ MENE LANKAAN!!!
Kävin eilen pankissa keskusteluja pankkihenkilön kanssa. Neiti/rouva valisti minua henkilökohtaisesti, etten koskisi mihinkään pankista tulevan viestin linkkiin. Tämä ilahdutti minua suuresti, että pankeissa aletaan myös valistaa ihmisiä verkkohuijareista. Sitten hän kertoi tapauksesta, jossa asiakas oli menettänyt pankkitunnuksensa ja aimo kasan rahaa huijareille. Asiakas oli neidille/rouvalle tuttu, joten hän kysyi:"Enkö minä varoittanut sinua edellisellä kerralla, kun kävit täällä?" "Ai. Emmä muista." oli vastaus. Kallista muistamattomuutta tapahtuu suloisessa Suomessamme, jossa hyväuskoiset, sinisilmäiset ihmiset klikkailevat huijausviestien linkkejä kerta kerran jälkeen. Kansa köyhtyy mutta verkkorikollisuus kukoistaa. Hyvin iso osa nyt liikkuvista nettihuijauksista vie rahaa suoraan Venäjän cyber-sotakassaan.
VastaaPoistaTrollit keräävät myös linkkiensä kautta orjakoneita palvelunestohyökkäyksiin.
Aiheesta lisää: https://vaarallinenweb.blogspot.com/2023/08/massiivinen-hyokkays-venajalta.html
Hups. Tuo linkki ei näytä aktivoituvan kommentissa mutta tästä blogista aihe löytyy hakusanalla "venäjä". Pankkihuijauksista löydät lisää tietoa hakusanalla "pankki".
PoistaViikko takaperin juttu miehestä, jolta meni reilu 60 tuhatta.
Poistahttps://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000010150559.html
Huolestuttava kohta jutussa:
----
[Valokuvataiteilija] Takala on tottunut käyttämään tietokonetta päivittäin sekä työssä ollessaan että eläkkeellä, joten digitaitojen puutteesta huijauksen uhriksi joutuminen ei johtunut.
---
Minun kommenttini kohtaan "Digitaitojen puutteesta...ei johtunut":
Niin, digitaidot esimerkiksi kuvankäsittelyohjelmistojen tai muuten tietokoneen käyttöön hallussa, joo.
DigiTURVALLISUUStaidot hallussa, EI.
Itselläni ei ole tilillä edes saldoa kuun loppupuolella kuin tonnin verran. Riski on silti vielä olemassa. Niillä pankkitunnuksilla kun pystyy verkkopankissa hakemaan lainaa jopa 30 tuhatta. Lisäksi varmaan pikavippejä siihen päälle.
LINKKIEN KLIKKAILU PITÄÄ LOPETTAA!!! Kriittisimmissä viesteissä EI ole linkkejä. Jos huijauslinkkiä klikkaa ja syöttää pankkitunnukset, on turha odottaa pankilta korvauksia.
Kävin tuon KNata-huijauksen kirjautumissivuja läpi, en kirjautunut. Useampi niistä oli ulkoasultaan erilainen kuin pankin aito. Ilmeisesti huijarilla oli vanhat kopiot. Jossain huijaussivussa oli jopa pysähtynyt kellonaika ja vuosiluku 2021. VAARALLISIA NE SILTI ON. TUNNARIT VOI TOIMIA!!!
Juurikin näin. Tänään yritettiin jälleen tällä OmaKnta huijauksella, postien joukossa. Tämä on onneksi helppo tunnistaa, jos lukutaito on tallella.
VastaaPoista"Päivitä Terveystietosi OmaKnnassa - Tärkeä Ilmoitus"
OmaKnata Lähetys on tehty Ranskalaisen postipalvelun kautta. Kone näyttäisi sijaitsevan Italiassa, Roomassa. Koneen omistajaksi on kirjattu Stefano Rotondaro (jonka kone saattaa olla kaapattu?). Huijari harvemmin lähettelee huijausviestjä "omalta" koneeltaan. Headerista päätellen, tätäkin spämmiä on pyöritelty muutamassa spämmi-/virussuodattimessa mutta läpi on saapunut. Kun ansa on tuo henkilötietoanastuslomake, sitä harvemmin virussuojaus tunnistaa, koska sen uhri täyttää "vapaaehtoisesti", ikävä kyllä.
En malta olla kirjoittamatta huvittavasta lisäpiirteestä tuosa huijauskirjeessä.
VastaaPoistaSiinä on ranskankielinen ohje suomalaisille omakannankäyttäjille:
---------------------------OHJE--------------------------
Toimi näin terveystietojesi päivittämiseksi :
1. Cliquez sur le lien ci-dessus.
2. Noudata ohjeita henkilökohtaisten ja lääketieteellisten tietojesi päivittämiseksi.
--------------------------------------------------------------
Google kääntäjä kertoo tekstin olevan suomeksi: "Napsauta yllä olevaa linkkiä". Linkki on tekstin alapuolella. Huonosti menee huijarillakin.