keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Hyvää viruksetonta Uutta Vuotta 2016

Jokaisella koneella tulee olla tänään virustarkistusohjelma, joko maksuton tai maksullinen. Maksulliset versiot seuraavat myös selaimesi kautta tulevia hyökkäyksiä ja päivittävät virustorjuntatiedoston, sekä skannaavat jatkuvasti konettasi.
Verkko on pullollaan rikollista toimintaa joilla yritetään rahastaa tavalla tai toisella.

Kiristys on yksi ikävimmistä ilmiöistä.
Liitetiedostojen mukana leviää mm. ohjelma nimeltä Cryptolocker, joka salaa kovalevysi sisällön ja pyytää sen jälkeen sinulta lunnaita tiedostojesi palauttamiseksi. Yksityishenkilön on mahdoton selvittää salausavainta.
Yksi hyvä keino varautua tähän, kuten muihin viruksiin, sekä myös kovalevyn tuhoutumiseen, on jatkuvasti tehty tiedon varmennuskopiointi. Automatiikkaa en suosittele, koska myös virukset kopioituvat mahdollisesti samalla varmennuslevyllesi. Eli kopioi kaikki tärkein tietosi (tunnukset yms.) ja päivän työsi joka ilta varmennuslevylle. Irroita sen jälkeen varmennuslaite koneesta. Työlästä mutta se on melko varma tapa suojata tärkeä data.
Myös DVD levylle siirretty tärkeä tieto on hyvin turvassa.

Jos olet havainnut koneellasi outoja tapahtumia, saattaa koneellasi majailla virus tai muu haittaohjelma. Jos näyttöön ilmestyy jokin uhkausviesti, irroita laite välittömästi verkosta laajemman tuhon välttämiseksi. Kirjoita viesti muistiin ja katkaise virta laitteesta. Kannettavissa voi myös napata akun pois välittömästi. Menetät viimeisimmän työsi mutta saatat pelastaa kuukausien työt. Vie sen jälkeen koneesi ammattilaisen puhdistettavaksi. Kerro huoltomiehelle, mitä kuvaruudulla luki.
Virukset saattavat lauetessaan myös esittää erilaisia animaatioita. Esim. kuvatuutuasi putsataan pala palalta tms. yhtä ikävää. Piuhat irti heti, koska kovalevyäsi tuhotaan tuon animaation aikana.

Yksi mahdollisuus omatoimiseen (vähemmän haitallisten - jos sellaisia nyt yleensä sitten onkaan) virusten poistoon on etsiä opastusta verkosta. Suomenkielistä opastusta löytyy ainakin sivulta "virus.fi". Kotiverkoissa ja yritysverkoissa yksittäisen koneen virusten poisto ei auta, vaan koko kodin/yrityksen laitekanta on tarkistettava mahdollisen virusinfektion havaitsemiseksi ja poistamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaarallinen WEB