perjantai 15. lokakuuta 2021

omakanta huijaus ja pankki - tunnistautumisen varovaisuus

Poliisi on ilmoittanut Googlaamalla löytyvistä rikollisen tekemistä omakanta.fi huijaussivuista jo syyskuussa.
Julkismedian reagointi on ollut ikävästi jälkijunassa näin vaarallisessa ja laajasti käytetyssä palvelussa. EI siis KOSKAAN Googlaamalla osoitetta, vaan kirjoittamalla todellinen osoite selaimen osoitekenttään: omakanta.fi
(tämä pätee myös PANKKIASIOINTIIN ja KAIKKEEN ASIOINTII JOISSA TARVITAAN PANKKIKIRJAUTUMISTA). 

Näitä huijausviestejä saapuu myös sähköpostiin. ÄLÄ koskaan mene sähköpostilinkistä mihinkään palveluun jossa on kirjauduttava - vaikka kirjeessä näyttäisi olevan oikea pankin osoite. Kirjeessä näkyvä teksti ei ole suinkaan sama osoite, jonne linkki sinut vie.

Katso, että olet kirjautumassa tunnistautumista vaativan organisaation virallisessa osoitteessa esim. "https://www.vero.fi/OmaVero". Katso myös, että olet varmasti oman pankkisi sivuilla, ennen kun suoritat tunnistautumisen. Pankin virallinen domainnimi tulee esiintyä viimeisenä osoitteessa. Esim: (https:)//www.op.fi/ tai (https:)//www.nordea.fi/ . Jos edellä on jokin lisäosa osoitteessa esim: mobilebank.s-pankki.fi. tuo viimeisin osoitteen osa on virallinen pankin osoite ja asia on OK. Eritysen sekamelskan osoitteissaan on kehittänyt S-Pankki: (https:)//www.s-pankki.fi/ tai (https:)//www.mobilebank.s-pankki.fi/ tai (https:)//www.s-mobile.fi/. S-pankki hämää myös poikkeavalla, mutta aidolla osoitteella: (https:)//www.s-kanava.fi.

Asioi tunnistautumista vaativilla sivuilla (ja yleensäkin) selaimella, jossa on tosiaikainen virustorjunta. Se on halpa vakuutus mutta ei suojaa huijaussivuilta joissa ei ole tunnettua virusta tai sivua ei ole ehditty lisätä "mustalle listalle".

Huomattava on, että tuo omakanta.fi domannimi ohjataan eteenpäin osoitteeseen:
Redirect URL https://www.kanta.fi/omakanta
Tämä näyttää omalaatuiselta, varsinkin, kun toisinaan tuo osoite ei  toimi. (mm. 15.10.2021 klo 18.04) Näin voi tapahtua aivan normaalitapauksissakin. Liikenne omakannassa saattaa olla vilkasta. Eteen tulee silloin alla olevan näköinen sivu. Pidä edelleenkin silmällä mitä selaimesi osoiterivillä tapahtuu. Kun/jos klikkaat sinistä painiketta, osoitteen tulisi olla edelleenkin tuo  https://www.kanta.fi/omakanta

Kun/jos tällainen sivu ilmestyy. Silloin on syytä katsoa, mitä selaimen osoitekentässä lukee.
Siellä pitäisi olla teksti: https://www.kanta.fi/omakanta

Varsinainen kirjautuminen tapahtuu sisääntulosivulta linkistä "Kirjaudu omakantaan" vihreällä buttonilla: https://kansalainen.kanta.fi/?lg=fi (tämä on tärkein osoite. Jos osoite on joku muu, poistu selainsivulta sulkemalla se.
JOS osoite on  https://ekstra.kanta.fi/ olisit menossa buttonista "Kirjaudu Ektranettiin" järjestelmäkehittäjien sivulle tai  Sote-ammattilaisille tarkoitettuun palveluun .
.
Poliisin Twitter tili:
https://twitter.com/Kyberkeskus/status/1441017964569014273

Iltalehden varoitus aiheesta: https://www.iltalehti.fi/tietoturva/a/332168cc-1228-4113-ad8a-e0422825d320

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaarallinen WEB