keskiviikko 24. marraskuuta 2021

Verkkohuijaukset toimivat ja voivat hyvin

Tiedotustoiminnasta huolimatta, aina löytyy joku onneton henkilö, joka lankeaa verkkorikollisten ansoihin. Tämä blogi on perustettu eri huijauksista varoituksia ja tietoa levittämään.

Myös Helsingin uutistet kirjoitti

Helsinginuutisten artkkelissa luokiteltiin huijaukset muutamaan eri tyyppiin

- Sijoitushuijauksilla (on viety 13 milj. € tänä vuonna). Sijoittajat ovat yleensä rahapelureita joilla on ilmeisesti varaa menettääkin omaisuuksia mutta suoranainen huijaus luulisi olevan haistettavissa sijoittajapiireissä. Huijatut ovat ilmeisesti alottelijoita alalla.

- It-tukihuijaukset (esimerkiksi tuntematon IT-tuki haluaa päästä koneesi hallintaan etäohjelmalla, tai jokin taho haluaa päivittää tietokoneesi ajurit, joka saattaa merkitä viruksien asennusta), toimitusjohtajahuijaukset (tiedän ainakin laskuhuijaukset ja tuotetilaukset, joita ei koskaan makseta. samoin ryhmään kuuluu petolliset yhteistyötarjoukset).

- Rakkaus- ja nigerialaishuijaukset (imartelu, suuret lupaukset, valeprofiilit, lainatut nimet ja kuvat vakuutteluina) (viety yli 13 miljoonaa euroa) Rakkaus myy aina hyvin.

- Pankkien nimissä tehdyt huijaukset (viety yli 9 milj. euroa tänä vuonna. Tästä huijaustyypitä olen kirjoittanut ja varoittanut tällä palstalla runsaasti. Esimerkkejä eri tavoista löytyy blogistani kymmenittäin. Huijaustyyppiin sisältyy julkisiin palveluihin pankkitunnistuksen kautta tehdyt tunnistautumistietovarkaudet.

- Lisäisin itse tähän vielä nuo kiristyshuijaukset. Katteettomalla uhkailulla yritetään saada uhri maksamaan lunnaita. Yleensä lunnaat pitää maksaa bittirahalla. Näitä huijaustyyppejä ovat "muka" nauhoitetut arkaluontoiset verkkoistunnot, videovakoilu, äänivakoilu ja niillä saadun arkaluontoisen tiedon levityksellä uhkailu, koneen tiedostojen vahingoittaminen (kryptaaminen ja poistaminen) jollakin koneellesi istutetulla ohjelmalla ym.
Kiristykseen ei tule suostua, vaan pitää viedä kone huoltoliikkeeseen putsattavaksi (jos siinä edes virusta on). Hanki ainakin hyvä virustorjuntaohjelma, jossa on aktiivinen selainsuojaus.

- Samoin Pishing eli henkilötietovarkaudet on myös hyvin suosittu huijaustyyppi. Jollakin tekosyyllä (palkinnon toivossa, perinnön toivossa, lahjoitus ym. tekosyy) pyritään onneton verkkoasioija antamaan henkilötietojaan, jopa pankkitietojaan, joita sitten käytetään esim. verkko-ostoksiin vastuuttomissa verkkokaupoissa tai verkkopelaamiseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaarallinen WEB