tiistai 13. kesäkuuta 2023

RIKOLLISET KAAPPAVAT SUOMALAISIA PUHELINNUMEROITA

 YLE Twiittaa aiheesta. Lainauksia Twiitistä:

"Rikolliset voivat kaapata kenen tahansa numeron – näin kävi ”Merjalle”

Kyberturvallisuuskeskus on saanut ilmoituksia ilmoittajien puhelinnumeroiden käytöstä huijauspuheluissa. Ulkomailta soittavat rikolliset väärentävät suomalaisten kännykkänumeroita käyttöönsä. "

"Ulkomailta tulevat huijauspuhelut ovat suomalaisille jo niin tuttu ilmiö, että harva enää vastaa oudoista ulkomaalaisista numeroista tuleviin puheluihin. Tästä syystä osa rikollisista väärentää käyttämänsä numeron. Suomeen soitetaan edelleen ulkomailta, mutta puhelimen ruudulla numero näyttää tavalliselta suomalaiselta kännykkänumerolta."

 

1 kommentti:

  1. Samassa Ylen jutussa mainitaan Traficomin velvoitteesta, että "Lokakuussa numeroiden väärentämisen pitäisi loppua". Saa nähdä miten käy.

    Tekstareita ilmeisesti edelleen voi tulla ilman numeroa joltain kuvitteelliselta lähettäjältä tai väärennetyltä lähettäjänimeltä.

    Huijari voi saada käyttöönsä WhatsApp-tilin 1) pyytämällä ensin WhatsAppin palautuskoodin ja sen jälkeen 2) tavallisella tekstiviestillä pyytää lähettämään sen palautuskoodin huijarille muka "turvallisuuden parantamiseksi". Tämän jälkeen huijari voi käyttää WhatsAppia esiintymiseen uhrin numerolla.

    Viestin/puhelun vastaanottaja ei ehkä osaa erottaa, onko kyseessä WhatsApp-viesti vai perinteinen tekstiviesti, WhatsApp-puhelu vai perinteinen puhelu jne.

    Mahtaakohan tuo Traficomin ohje jotenkin rajoittaa prepaid-liittymiä? Huijari voisi hankkia täällä halvan prepaidin ja sitten käyttää sitä WhatsAppin asentamiseen. WhatsApp toimii ilman suljettua liittymääkin niin pitkään kunnes se numero annetaan uusiokäyttöön jollekin muulle, ja hän asentaa itselleen.

    Verkossa ei kannata yhteystietojaan turhaan laittaa näkyville esimerkiksi Facebookiin, jos ei ole välttämätöntä. Vaikka Facebook pyytää rekisteröityessä puhelinnumeroa, sen voi piilottaa niin, ettei se näy omassa julkisessa profiilissa.

    Niin vaarallista alkaa olla, että pitäisi lähimmäisillekin kehittää turvasana, jolla puhelun aluksi varmistetaan henkilön aitous.

    VastaaPoista

Vaarallinen WEB