QR-koodin käyttö tietojenkalastelussa yleistyy
Kyberturvallisuuskeskus Julkaistu
QR-koodien käyttö on yleistynyt myös huijauksissa.
https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/qr-koodin-kaytto-tietojenkalastelussa-yleistyy
"Rikolliset jakavat QR-koodeja sähköpostin, sosiaalisen median tai jopa fyysisten lentolehtisten ja tarrojen välityksellä. Aidon näköisen QR-koodin varjolla mainostetaan esimerkiksi erikoistarjouksia tai kehotetaan vastaanottajaa hyväksymään kiireellinen tietoturvapäivitys. “Quishing”-sähköpostiviestissä yritetään luoda kiireen tuntua, kuten muissakin tunnustenkalasteluviestissä, mutta siitä puuttuvat huijausviesteistä tutut linkit ja liitetiedostot."
-----------------------------ESIMERKKI QR HUIJAUKSESTA------------------------
(kuva: Kyberturvallisuuskeskus)
Tuollaiset viritelmät on todella vaarallisia. Olen kai kerran kuvannut QR:n. Testasin pari vuotta sitten sitä koronarokotuspassin lukuohjelmaa. Luotin virallisesta lähteestä (kanta.fi) ladattuun ruudukkoon ja siihen kännykkäsovellukseen, jonka latasin sovelluksen kehittäjän nettisivulla olleen linkin kautta. En suoraan appi-kaupasta, koska sielläkin liikkuu rikollisia.
VastaaPoistaJoka paikassa tyrkytetään QR-koodeja. Siis telkkarin uutislähetyksissäkin (vanha katselee ne suorana) vilautellaan ruudukkoa. Itsekseni manailen kun ärsytttää tuputus.
Tietysti totta, että sen koodin nappaaminen on niin kätevää ja nopeaa. Pimeä puoli on sitten se, että helposti tulee vaaroja vastaan.
Siihen ruudukkoon mahtuvan datan määrä on rajallinen. Usein siihen kai upotetaan joku nettilinkki.