keskiviikko 9. lokakuuta 2019

Minne ovat halpisosoitteet kadonneet?

Vaikuttaisi rauha laskeutuneen jälleen maahan. ICU, PRO, CLUB, DATE, HOST, ja vastaavat halpamyynti pidennyksellä rekisteröityjen spämmien tulva on katkennut ainakin Elisan postilaatikkoon. Ehkä palveluntarjoaja heräsi viimen? Tai heräsikö halpis-kauppiaat, estämään domain nimien loputtoman generoinnin. Kertokaa jos teillä on sama havainto.
Jossain vaiheessa myös EU pidennyksellä saapui haittapostia mutta sekin on tyrehtynyt.

Tämä palvelu oli kuin luotu spämmereille. Domainnimille oli rakennettu "generointi"-ohjelma jolla mielikuvituyksellisia nimiä oli helppo tuottaa. Domain nimen sai lähes ilmaiseksi ja samaan hintaan peitettiin kaikki omistajatieto rekisteristä. Tarjolla on myös ilmaista palvelintilaa jonka tietokantaan on helppo piilottaa ansasivusto tai virusvarasto.

Verkkopalstoilla oltiin huolissaan tästä spämmi-ilmiöstä, eikä suotta. Vaikutti, että mikään ei estäisi näitä "villejä", lähes ilmaiseksi rekisteröitäviä spämmiosoitteita leviämästä ympäri nettiä. Jokainen e-mail kantoi potentiaalia uhkaa tietokoneelle. Samoin suuret palvelunestohyökkäykset mahdollistuivat näiden vaikeasti plokattavien osoitteiden kautta. Ainut mahdollisuus oli plokata kaikki näillä päätteillä saapuva posti mutta se tarkoitti myös asiallisten postien kieltämistä. Spämmerit tuhosivat näiden edullisten domain nimien osto- ja käyttömahdollisuuden.

Ilmaispalvelintilaa tarjotaaan edelleen ja hyvä niin, MUTTA on syytä muistaa, että jokainen e-maili saattaa olla varteenotettava uhka. Kannattaa selvittää sen tarjoaman palvelun todellinen toimija ja palvelun vaarattomuus, ennen kuin siihen vastaa, tai klikkailee siinä olevia linkkejä ja käyttää vain luotettavien brändien omia verkkosivustoja suoraan - EI sähköpostilinkeistä.

Liitepommit ovat myös harvenneet. Suuri yleisö alkaa olla varovainen niiden suhteen ja ne ovat käynneet tehottomiksi spämmereiden käyttöön. Valistus saattaa vaikuttaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaarallinen WEB