sunnuntai 31. joulukuuta 2023

VERO - OMAVERO - HUIJAUKSIA LIIKKEELLÄ

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa. https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/kyberturvallisuuskeskuksen-viikkokatsaus-102023

Näin vuoden vaihteen tiimoilla liikkuu erilaisia verotukseen liittyviä huijauksia.

Kännyyn, tai sähköpostiisi saattaa tulla viesti, ikäänkuin "verottajalta". ÄLÄ KOSKAAN mene omavero- tai veroviraston sivuille tällaisen kirjeen tai viestin LINKEISTÄ.

Samoin hakukoneen haussa saattaa ensimmäiseksi nousta rikollisten valmistama "näköissivu", jolta linkit johtavat tunnistautumisansaan.

Turvallisinta on kirjoittaa itse selaimen osoitekenttään vero.fi tai omavero.fi.
Kun tunnistaumissivua osoittava linkki tulee näkyviin, TARKISTA, että linkin osoite päättyy pisteen jälkeen sanalla: ".suomi.fi" EI millään muullla. 

VAROTUS
Rikollisten käytössä on erilaisia osoteversioita muiden muassa "suomi-fi.org","SOUMI.fi" (OjaU vaihtaneet paikkaa), suomifi ja "suomi.com". Myös, jos suomi.fi tai suomi.- tai suomi.fi. sanan jälkeen on muita tunnuksia pisteen erottamana, linkki vie rikollisen valmistamaan ansaan.
Jos erehdyt tunnistaumaan pankkitunnuksillasi rikollisen sivulla, kuoleta pankkitilisi välittömästi.
Pankista saat lisäohjeet, miten menetellä jatkossa. 

Näitä huijauskirjeitä saapuu myös useasta eri osotteesta. Lähettäjänimen paikalla saattaa olla "verovirasto", "veroviranomainen", oma nimesi tai aivan mitä tahansa . Todellinen lähettäjäosoite paljastuu viemällä hiiri lähettäjänimen päälle. Kaikki sähköpostiselaimet eivät näytä todellista lähettäjää, vaan näyttää sen sijaan oman postipalvelun osoitteen. Lähettäjä selviää vasta lähdekoodista:"X-Original-Sender: sejase.sejase@lahettaja.fi". Usein rikollisen kirje on lähetetty ilmaispostiosoitteesta tekaistulla nimellä.

Hyvä kertomus linkkien vaaroista löytyy osoitteesta: https://vaarallinenweb.blogspot.com/2024/01/huijauslinkkien-vaaran-paikat.html?sc=1704197425958#c2743530822824619225

LISÄÄ AIHEESTA LÖYTYY ARTIKKELEISTA:

https://vaarallinenweb.blogspot.com/2023/04/suomifi-huijaus-ala-mene-lankaan.html
https://vaarallinenweb.blogspot.com/2023/06/suomifi-huijausten-sarja.html
https://vaarallinenweb.blogspot.com/2023/12/suomifi-kirjautumistunnusten-kalastelu.html
https://vaarallinenweb.blogspot.com/2023/08/suomifi-huijaukset-jatkuvat.html

MUISTA, ETTET KLIKKAA ROISKAPOSTIEN "UNSUBSCRIBE" LINKKIÄ. SE ON MYÖS VERKKORIKOLLISTEN KIRJEISSÄ ANSA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaarallinen WEB