tiistai 7. toukokuuta 2019

Linkkejä tietoon verkkohuijauksista ja niiden estämisestä.

Jos olet huolestunut jostain sähköpostilaatikkoosi saapuneesta viestistä, kannattaa, ennen linkkien klikkailua, selvittää verkosta, löytyisikö sille jokin selitys. Jos posti ei mitenkään liity sinuun tai omaan toimintaasi, laita se roskakoriin.

- Jos se näyttäisi tulevan pankistasi, ota yhteys pankkiisi sen oman verkko-osoitteen kautta, EI kirjeen linkeistä
- Jos se liittyy sähköpostilaatikkoosi, ota yhteys suoraan palveluntarjoajan virallisten sivujen kautta, EI kirjeen linkeistä.
- JOS se tulee lähettipalvelusta tai postista, tarkista ensin sen lähetysosoite. Jos haluat olla todella varovainen, älä klikkaa sen linkkeihin, vaan ota yhteys verkkokauppaan, josta olet tuotteen tilannut ja kysys onko lähetys tulossa "tällä" nimenomaisella tavalla sinulle (jos siis et ole siitä tietoinen tai ihmettelet kuljetusmuotoa). Jos et ole tilannut mitään, heitä sähköposti roskikseen.
- Jos sinulle saapuu houkutteleva mainos, etsi hakukoneella (esim Google) tuo mainostettu tuote, ÄLÄ klikkaa mainoksen linkkejä.
- Jos sinulle tarjotaan lainaa, hae luotonantaja omatoimisesti hakukoneella (esim Google) , ÄLÄ missään tapauksessa klikkaa mainoksen linkkejä.
- JOS hermostut roskaposteihin, ÄLÄ klikkaa "lopeta kirjeen tilaus" tai "unsubscribe" linkkejä, vaan listaa lähettäjä tai kirjeen avansana sähköpostisuodattimeesi, tai siirrää ne edelleen käsin roskakoriin linkkeihin koskematta. ÄLÄ myöskään vastaa "reply" yhteenkään roskapostiin. Tulet saamaan tällä tavaoin ainoastaan lisää roskapostia tai jopa haittaohjelman koneellesi.

Roskapostisuodattimet ohitetaan usein juuri laittamalla ansalinkit roskapostin linkkeihin, eli jokainen linkki on potentiaalinen viruksen tai muun haittaohjelman tai henkilötietokeruuansan lähde.
Näitä linkkejä roskapostisuodattimet eivät juurikaan osaa tulkita vaarallisiksi. Osa virustorjuntaohjelmista reagoi kyllä (mahdollisesti) jos linkin päästä on tulossa tunnistettu virus mutta eipä juuri muuten. Silloin olet jo klikannut vaarallista linkkiä ja toimintasi vastaa riskeiltään venäläistä rulettia. JOS koneellasi ei ole virustorjuntaa, hanki sellainen ensitilassa.

Lisätietoa huijjaustavoista löydät esimerkiksi:
https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/verkkotunnuspaatteita-kaupataan-fi-verkkotunnuksen-haltijoille-aktiivisesti

FaceBook ansoihin on keskittynyt:
http://www.verkonvaarat.fi/
Tältä sivulta löytyy myös varoituksia kännyihin saapuvista haittaposteista. Mm. Postin nimellä tullut huijaus jossa perittiin aiheetonta postimaksua.

YLE:n korsi kekoon:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/04/03/digitreenit-25-nain-karsit-roskapostia

Elisan sähköpostipalvelu vuotaa roskapostia ja heidän tukensa on myös kovin kevytrakenteinen. Lähinnä sillä kalastellaan yhteyttä "omagurupalveluun":
https://yksityisille.hub.elisa.fi/miten-valttaa-roskaposti/
TAI sitten he haluavat myydä ns. virusturvaa lisähinnalla:
https://elisa.fi/asiakaspalvelu/aihe/sahkoposti-kotisivut/ohje/roskapostisuoja/

F-Securen ohje, roskapostin suodattamiseksi, Windows Outlook-sähköpostiohjelmalle:
https://community.f-secure.com/t5/F-Secure-SAFE/S%C3%A4hk%C3%B6postis%C3%A4%C3%A4nt%C3%B6jen/ta-p/24824

JA tietysti näiltä sivuilta löytyy runsas valikoima esimerkkejä ja varoituksia eri tyyppisistä roskaposteista. Jos sinulla on jokin avainsana jonka löydät roskapostistasi, niin sillä voit hakea Blogisivun vasemmassa ylänurkassa olevalla hakukoneella aihetta koskevan artikkelin. Kokeile eri avansanoja jos osumaa heti ei löydy.
https://vaarallinenweb.blogspot.com/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaarallinen WEB