perjantai 14. tammikuuta 2022

Roskapostikampanjat ovat kansallinen uhka

 Laajoihin roskapostikampanjoihin tulisi suhtautua asianmukaisella vakavuudella.

IS kesrtoo, että Ukrainan ulkoministeriön mukaan Ukrainan julkisiin laitoksiin on tehty kyberisku. "kohteita olivat muun muassa maan valtioneuvoston, ulkoministeriön, hätätilaministeriön ja opetusministeriön sivustot."
Roskapostikampanjalla saadaan otettua haltuun suuria määriä yksityisiä tietokoneita ja laitteita, joiden avulla voidaan toteuttaa massapommitus valittuihin kohteisiin.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2acc0e38-c94a-4ca1-bf53-7853f8369d04

Jos kansalliset verkkotoimijat eivät ole jatkuvassa valmiudessa, estämään vaarallisiksi todettuja roskapostikampanjoita, ei Suomenkaan verkkoturvallisuutta voida taata.
Myös Suomessa verkkoa käyttää suuri määrä sellaisia ihmisiä, joilla ei ole valmiuksia, tai ymmärrystä turvata omaa konettaan. Suomalaiset ovat myös hyvin herkkäuskoisia. Siitä on todisteena kymmeinien miljoonien eurojen onnistuneet verkkohuijaukset.

https://www.ts.fi/aihe/Verkkohuijaus

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kannykkasi-on-aarreaitta-rikolliselle-nain-huijarit-iskevat-nyt-puhelimen-kautta-kokenutkin-kayttava-voi-menna-vipuun/8254564

Olen tässä blogissani tuonut esille useita massiivisia kampanjoita, joiden jäljet on johdettavissa vastaavaan osoitteeseen, kuin Ukrainan tapauksessa.

https://vaarallinenweb.blogspot.com/2022/01/miksi-infovaiddzedcc-peiteosoitetta-ei.html

JOS verkkopalveluntarjoajat perustelevat vaarallisen roskapostin suodattamattajättämisen kaupalllisilla intresseillään (maksulliset palvelut), he osallistuvat ahneuksissaan verkkorikollisuuden suosimiseen. Tapaukset voisi käsitellä verkkosikoksina vastaavalla tavoin, kuin itse rikolliset haittapostit.

2 kommenttia:

  1. Viime syksynä tuli kerran viranomaisilta hälytys/varoitustiedote kännykän 112-sovelluksen kautta. Siinä myös varoiteltiin monista huijauskampanjoista: omakanta, suomi.fi, kela, pankki. Sama tiedote oli silloin Kyberturvallisuuskeskuksen nettisivuilla.

    Minusta kuitenkin tuon viestin lähettäminen 112-sovelluksen kautta oli hiukan yliampuva. Verrattuna esimerkiksi muihin hälytyksiin, kuten liikenneonnettomuuksiin, suurpaloihin, ym.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi.
    Kyllä, kyllä. Toisaalta on suuri joukko ihmisiä, varsinkin ikääntyneitä, jotka eivät seuraa kovin aktiivisesti tiedotusvälineitä mutta joutuvat mahdollisesti asioimaan (tai yrittävät asioida) verkon kautta Kelassa, pankeissa tai Omakannassa. Osa verkonkäyttäjistä pitää yllä vaarallista tapaa hakea kaikki osoitteet Googlaamalla, jolloin vaara näihin ansoihin joutumisesta on erittäin suuri Googlen esittämien linkkien kautta. Rkolliset osaavat optimoida haittasivunsa.

    VastaaPoista

Vaarallinen WEB