maanantai 8. tammikuuta 2024

PANKKIHUIJAUKSISTA VAROITUS

OP kirjoittaa sivuillaan pankkihuijauksista. Tässä alla suora lainaus OP:n tekstistä (kuvat ovat myös OP:n sivuilta).
------------------------------------VAROITUS--------------------------------------

Varoitus: rikolliset kalastelevat tunnuksia nyt viestien ja puhelun yhdistelmällä
Uudenlaisessa huijaustyypissä käytetään viestiä ja puhelua. Rikolliset saattavat esiintyä esimerkiksi verottajan tai pankin edustajina.

Rikolliset havittelevat sinun ja muiden asiakkaiden tunnuksia ja varoja nyt moniosaisella huijauksella, jossa asiakkaalle lähetetään ensin kalasteluviesti. Kun asiakas luovuttaa tunnuksensa kalasteluviestissä olevan linkin kautta valesivustolle, saattaa hän saada huijauspuhelun OP:n nimissä.

Jos saat OP:n nimissä puhelun, jonka oikeellisuudesta et voi varmistua, älä toimi puhelimessa annettujen ohjeistusten mukaisesti ja tee esimerkiksi varojen siirtoa toiselle tilille, vaan sulje puhelu ja ilmoita asiasta omaan pankkiisi.
 
Tällä hetkellä leviää etenkin huijaus, jossa uhri saa ensin tekstiviestin esimerkiksi verottajan nimissä. Kun uhri luovuttaa tunnukset kalastelutekstiviestin linkistä valesivustolle, saattaa hän tämän jälkeen saada puhelun OP:n nimissä. Puhelussa rikollinen kysyy uhrilta, onko hän edennyt saamansa viestin linkistä ja kertoo viestin olleen huijausta. Seuraavaksi rikollinen kertoo uhrin varojen olevan vaarantuneet ja ohjeistaa siirtämään ne ”turvatilille”. Rikollinen on saattanut tehdä maksun valmiiksi uhrin verkkopankkiin ja kehottaa häntä vahvistamaan petollisen maksun. Turvatiliä ei ole oikeasti olemassa, vaan uhrin varat päätyvät rikollisille.
 
Pankki tai viranomainen ei koskaan soita puheluita ja pyydä asiakasta luovuttamaan verkkopalvelutunnuksia tai tekemään maksuja.
 
Liikkeellä on myös monia erilaisia kalasteluviestejä OP:n nimissä. Viesteissä vedotaan esimerkiksi maksuyritykseen tai mobiiliavaimen käyttöönottoon.
 
Tällä hetkellä leviävät etenkin sellaiset viestit, joissa
 
pyydetään soittamaan viestissä olevaan numeroon
kerrotaan maksuyrityksestä
pyydetään päivittämään henkilöllisyys
on kalastelulinkki, joka voi muistuttaa OP:n omaa verkkosivuosoitetta, mutta eroaa siitä kirjoitusasultaan.
(LISÄYS OP:n verkko-osoitteen TULEE PÄÄTTYÄ aina kirjaimiin "op.fi")



Huomaathan, että kalasteluviestit saattavat näkyä samassa viestiketjussa OP:n aitojen tekstiviestien kanssa.
Jos saat tällaisen viestin, älä klikkaa siinä olevaa linkkiä. Verkkorikolliset muuttavat huijausviestien sisältöä usein, joten myös muunlaisia huijausviestejä voi olla liikkeellä.

1 kommentti:

  1. HUIJARI saa aikaan "uskottavan tarinan". Useampi vaihe tekee siitä todentuntuisemman ja rahojen menettämisen pelko luo kiirettä. Kiire sumentaa helposti ajattelun.

    Tuollainen rahojen siirtäminen jollekin "turvatilille" on mielipuolinen idea. Kyllä oikea pankkihenkilö pystyy siirtoja tekemään ilman asiakkaan vahvistuksia.

    Todellakin kun asiakas itse tekee ja lopulta vahvistaa tällaisen "turvatilisiirron", rahojen menetys on myös omalla vastuulla. Pankki pitää asiakasta varomattomana, mikä on totta. Rikollinen/korvausvelvollinen on se huijari.

    Vaikka sinun puhelinnumeroasi ei olisi mistään rekisteristä kaivettu/murrettu, voi siihen kuka tahansa soittaa. Ei kannata luottaa siihen, että kaikki soittajat tietävät numerosi. Kyse voi olla vahingossa (tai ehkä tahallisesti) väärin valitusta numerosta.

    Nykyään yksityishenkilön EI OLE JÄRKEVÄÄ vastata äänipuheluun omalla nimellä. Kannattaa turvallisuussyistä vastata:
    1) omalla puhelinnumerolla (läpipäässyt soittaja jo tietää)
    tai
    2) tervehdyssanalla (hei/haloo/mitäasiaa)
    tai
    3) ENINTÄÄN etunimellä

    Liikaa tietoa ei kannata antaa. Jos soittaja on oikealla asialla, hänellä pitäisi olla itsellään jo valmiina tärkeimmät lähtötiedot.

    Voisi esittää vastakysymyksen "Kenelle yrititte soittaa?"

    HUOMIO! Jos käytät pankin mobiiliapplikaatiota, suosittelen olemaan tarkkana sille tulevien vahvistuspyyntöjen kanssa. Ei kannata käyttää pelkkää sormenjälkeä vahvistuskoodina, vaan turvallisuussyistä jotain muuta (salasana, PIN-koodi).

    VastaaPoista

Vaarallinen WEB