perjantai 9. elokuuta 2019

DHL:n nimissä tullut kavala ansa

Minulle saapui DHL:n nimissä ja osoitteesta lähetyksen epäonnistumisesta kertova ilmoitus (näitä spämmejän tullut aiemminkin). Ilmoituksessa kehoitettiin avaamaan liite josta selviäisi asia tarkemmin. EN aijo avata. Liite on päätteellä .IMG josta verkossa kerrotaan Mäkkituki sivuilla seuraavaa (koneeni on PC):

"...sinulla on tiedosto, joka on tiedostopääte päättyy .img. Tiedostot, joiden tiedostopääte .img voidaan laukaista ainoastaan tietyissä sovelluksissa. On mahdollista, että .img tiedostot ovat tiedostojen sijaan asiakirjoja tai media, mikä tarkoittaa että ne ei ole tarkoitettu katsottavaksi ollenkaan."

Sana "media" voi tarkoittaa mitä tahansa. Myös haittaohjelmaa tai virusta.

Koska tämän kirjeen lähetysosoite on saatu näyttämään aidolta (ei näytä tulevan "envelope" muodossa peilauksena), tämä on erittäin vaarallinen ansa. Ainoana viitteenä spämmistä, kirjeen headerista löytyy merkillinen postipalvelin "restaurantelasconchas.com" joka viittaa espanjalaiseen ravintolaan, ei suinkaan DHL:ään millään ajatusmallilla.  Myös headerin kohta: "To: undisclosed-recipients:", kertoo, että kirje on mennyt useammalle vastaanottajalle, eli tyypillistä roskapostia.

Lähetin kirjeen johdosta tiedustelun myös DHL:lle.
Jos odottaa DHL lähetystä, jokaisen kannattaa tarkistaa kirjeen aitous heidän kauttaan, ennen kuin koskee liitteisiin tai ryhtyy mihinkään muihin toimiin paketin perillesaamisen suhteen. TÄMÄ ON ANSA.

----------------------------------KIRJE----------------------------------

Dear Customer,

We attempted to deliver your item at 1:15 PM on 8th August, 2019. (Read  enclosed file details)
The delivery attempt failed because nobody was present at the shipping address, so this notification has been automatically sent.

If the parcel is not scheduled for re-delivery or picked up within 72  hours, it will be returned to the sender.

Label Number:  (Read  enclosed file details)
Class:  Package Services
Service(s):  (Read  enclosed file details)
Status:  e-Notification sent

Read the enclosed file for details.

DHL Customer Service.
2019 © DHL International GmbH. All rights reserved.
-----------------------------------------------------------------------------------

DHL vastasi tiedusteluuni. Alariveillä on DHL:n yhteystiedot:
                     
Kiitos viestistäsi.

Saamasi viesti on roskapostia. Olemme tietoisia siitä, että rikolliset ainekset käyttävät nimeämme huijausyrityksiin ja saamasi viesti on ikävä kyllä juuri tällainen yritys.

DHL Express lähestyy suomalaisia asiakkaitaan aina suomeksi, mikäli vain on syytä olettaa että kyseessä on suomenkielinen asiakas. Emme koskaan DHL-lähetyksen kyseessä ollessa ohjaa asiakkaitamme kolmansien osapuolien verkkosivuille.

Suosittelemme virustorjunnan säännöllistä päivittämistä sekä normaalin varovaisuuden noudattamista sähköpostien käsittelyssä, erityisesti epäilyttävien linkkien ja liitetiedostojen suhteen. On myös hyvä tarkistaa, että saamasi viesti on lähetetty aidosta osoitteesta – DHL Expressin lähettämät viestit tulevat aina osoitteesta, joka päättyy @dhl.com. Toisinaan rikolliset kuitenkin käyttävät osoitteen piilottamistekniikoita, jolloin viesti näyttää tulleen @dhl.com –osoitteesta vaikka sitä ei ole lähetettyä DHL:n toimesta.

Jos olet avannut viestissä olleen linkin tai tiedoston, suosittelemme välitöntä virustarkistusta. Mikäli olet antanut salasanasi sivustolle, suosittelemme vaihtamaan salasanan kaikkiin palveluihin, joissa se on käytössä.

Jos saat DHL:ään liittyvän viestin ja epäilet sen aitoutta, voit aina ilmoittaa asiasta asiakaspalveluumme.

Mikäli sinulla tulee lisäkysyttävää, vastaathan tähän viestiketjuun tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme 030 45 345. Sähköpostit käsittelemme viimeistään seuraavana arkipäivänä. Kiireellisissä tapauksissa suosittelemme olemaan yhteydessä puhelimitse.

Ystävällisin terveisin

Roope Kajander
Customer Service Advisor, Frontline

DHL Express (Finland) Oy
Tullimiehentie 10
01530 Vantaa
Finland

+358 (0)30 45 345

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaarallinen WEB