keskiviikko 21. elokuuta 2019

Vanhoja spämmejä uusilla osoitteilla

Spämmitehtailija on laajentanut domain nimipalettiaan. Nyt samoja vanhoja ansakirjeitä saapuu domain nimistä jotka päättyvät: .PRO, .CLUB, .HOST. Nämä kaikki kirjeet ovat tullet perille jo kertaalleen doman nimistä jotka päättyvät pidennykseen .ICU.

Näiden ansakirjeiden yhteisenä nimittäjänä on tuo vaihtuva "halpis" domannimi, sekä se, että jokaisessa kirjeessä on yleensä linkkejä jotka johtavat saman, keksityn doman nimen, tietokantaan.
Jos linkkiä ei ole, ansan asettaja odottaa "replyä" eli vastausta tuohon e-mailosoitteeseensa, tai johonkin antamaansa ilmais-email-osoitteeseen. Kaikki tiet päättyvät rahan menetykseen.

Ansakirjeiden otsakkeissa ja sisällössä, käytetään usein myös erikoismerkkejä jotka selain osaa muuntaa kirjaimeksi (tai ei osaa). Niitä käytetään spämmisuodattimien hämäämiseksi. Kun avainsanat kirjoitetaan koodaamalla, niitä ei kirjeestä suodattimet löydä.

Ilmeisesti edelleenkin näihin ansoihin on menty, koska tämä spämmäys kannattaa. Halpis-domainnimet eivät maksa paljon ja ilmaista palvelintilaakin on runsaasti tarjolla. Ainut iso kustannuserä on spämmääjän oma aika ja sitä tällä / näillä veikoilla näyttää olevan ja ilmeisen kustannustehokkaasti käytettynä.

Olen raportoinnut tällä hetkellä yli 600 erilaista generoitua spämmeriosoitetta. Niitä poistetaan sitä mukaa, kun uusia generoidaan. Tämä on taistelua tuulimyllyjä vastaan mutta parempi niin, kuin vain deletoida spämmit. Minusta sellainen olisi välinpitämättömyyttä nettiturvallisuuden suuntaan.
Anut ratkaisu olisi kiristää domain nimien rekisteröintikäytäntöjä ja valvontaa domain nimikauppiaiden omasta toimesta mutta sitähän nämä eivät tee. Verkossa toimintaa tai välinpitämättömyyttä nettiturvallisuudesta, perustellaan lasueella "jos minä myyn aseen, en tarkoita, että sillä tapetaan ihminen". Se on mitä suurinta moraalittomuutta joka näkyy ampumatapaustilastoissa, varsinkin niissä maissa, joissa aseenhankinta on heikosti kontrolloitua tai kontrollia ei ole lainkaan. Ikävää nähdä, että sama, moraaliton, business-vetoinen asenne leviää verkkoon.

Spämmikirjeiden sisältöinä on perinteinen aihekirjo, lisättynä joilakin aivan tavallisislla myyntituotteilla: seksi, potenssi, sairaudet, lääkkeet, pillerit, ilmastointi, droonit, verkkoyhteydet, ...

Nyt pinnalla näyttää jälleen kerran olevan "tinnitys" ja pillerit.

Ihan pomminvarma tapa suojautua näiltä kirjeiltä, on heittää roskikseen kaikki "myyntikirjeet", "palkintokirjeet", "perintökirjeet" sekä "lainatarjoukset". Lue ainoastaan sellaista postia joka tulee tutultasi ja sitäkin kriittisellä silmällä, koska e-mailin lähettäjänimi voidaan muuttaa tai sähköpostiosoite varastaa rikolliseen käyttöön.  Lähde siitä, että jokainen kirje saattaa olla ansa. Tämä koskee myös matkapuhelinviestejä ja myyntipuheluita.

ÄLÄ KOSKE LINKKEIHIN, ÄLÄKÄ VASTAA LÄHETTÄJÄLLE!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaarallinen WEB