Yksi mahdollisuus tunnistaa roskapostit on otsakkeet.
Roskapostittajat pyrkivät kiertämään postipalvelimien virustarkistuksen kirjoittamalla otsakkeet ja lähettäjäosoitteet poikkeuksellisilla tavoilla.
Yksi esimerkki on tällä hetkelläkin kiertävä roskaposti, jossa on käytetty pisteitä kirjainten välissä:
(07594A) O.d.o.t.a.m.m.e v.a.h.v.i.s.t.u.s.t.a.s.i, hannu.kuukkanen
(lopussa on sinun s-postisi nimikenttä, jonka botti on poiminut ositteestasi)
Rikolliset käyttävät myös erikoisotsakkeita, joita kopioimalla (jos kopiointi onnistuu) löytyy teksturista vain kysymysmerkkejä ja ilmoitus, että "kirjasintyyppi ei ole käytettävissä". Joskus otsaketta ei voi kopioida lainkaan, silloin se on kuva. Kuvia kannattaa aina varoa, koska niihin laitetaan myös ansalinkki, joka on aivan varmasti joku muu, kuin kuvassa oleva.
Tuo outo numero/kirjainkoodi on yksi hälytysmerkki ansasta. Sillä pyritään luomaan "virallinen"- vaikutelma, ikäänkuin "tapausnumero". Koodi saattaa liittyä myös itse roskapostin myöhäisempään tarkoitukseen, jossa siihen voi viitata koneellesi ujutettu haittaohjelma.
Numeroilla jatkuvat lähetysosoitteet kertovat myös laiskan rikollisen botin käytöstä. Botti voi generoida tuhansia s-postiosoitteita, kun sille ei tavitse osoittaa nimiä. Esimerkki: pushpat2245234@gmail.com
Vaarallisia ovat myös koodilta näyttäävät osoitteet. Jos sellaiseen vastaa "reply" voit odotella yllätyksiä koneellesi tai sitten vihaisia kavereita, joiden postilaatikoista löytyy jakelemaasi roskapostia.
Esimerkejä: 51B9D3F5460887902E810E52C37D0AF96@65(.)fi
Tämän tyyppisiä osoitteita voiodaan käyttää osana koodia joka sitten tuottaa jotain, tai on jo tuottanut lähtökoneessaan jotakin.
On syytä varoa myös kaikkia lyhennettyjä sähköpostilinkkejä, koska niiden todellista päämäärää ei suoraan voi nähdä, vaan osoitteet on purettava jossakin lyhenteenpurkupalvelussa. Helpointa on heittää sellainen kirje roskakoriin, josta lyhennetty osoite löytyy.
Esimerkki: 3B2623FC717BC@urly(.)fi ja/tai https://bit.ly/3ebsyqg - tuo punainen osa pitää kopioida purkupalveluun purettavaksi.
Lyhennepalveluja löytyy kymmenittäin. Jos tuntuu hankalalta, kaikki linkit erikoislla osoitepäätteellä kannattaa turvallisuussyistä kiertää. Palvelun osoittamaan tekstikenttään on kopioitava purettava osoite.
Purkupalveluja ovat mm.
CheckShortURL (http://www.checkshorturl.com/expand.php).
Unshorten It! (https://unshorten.it/).
Unshorten.me (https://unshorten.me/).
URL-laajennin (http://urlex.org/).
URL-osoitteen röntgenkuva (http://urlxray.com/).
VirusTotal (https://www.virustotal.com/es/).
Myös ilmaisosoitteiden käyttö voi kertoa "yrityksen" epäluotettavuudesta. Ilmaisosoitteen takaa ei yleensä saada, sen rekisteröijää/käyttäjää, koskaan kiinni. Ilmaisosoitteita on tarjolla runsaasti: gmail, hotmail, Gmail, ProtonMail, Outlook, GMX Mail, Tutanota... jne.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Vaarallinen WEB