tiistai 24. toukokuuta 2022

Android-huijaukset

Muistutus älypuhelimen vaaroista

Oletko asentanut ylimääräisiä sovelluksia, Android-puhelimella yleensä Google Play-kaupasta? Useat niistä ovat mainosrahoitteisia ja pompauttavat erilaisia mainoksia ruutuun kun käynnistät sovelluksen.

Ne voivat hämäävästi ilmoittaa uusista sähköpostiviesteistä, virustorjunnasta tai jopa käyttöjärjestelmän vaatimista "päivityksistä". Itsellä esimerkkinä Forecan sääsovelluksen käynnistys näyttää aluksi tällaisen mainoksen:


Kun puhelimen Asetuksista menee suoraan tarkistamaan järjestelmän uusia päivityksiä, niitä ei löydy. En ole varma, mihin tuon mainoksen klikkaaminen vie, mutta epäilen huijaukseksi

Vaikka käytettävä sovellus on turvallisesta lähteestä, nämä mainokset voivat viedä mihin tahansa.

2 kommenttia:

  1. Näistä Android päivityksiksi naamioiduista haittaohjelmista on ollut varoitus mm. Iltalehdessä:
    https://www.iltalehti.fi/tietoturva/a/aa15a592-b379-436a-a397-108866f34f8c
    ILTALEHTI:"Zimperiumin mukaan kyseinen ”System Update” -sovellus ei ole ollut ladattuna virallisessa Google Play -sovelluskaupassa. Tietoturvayhtiö korostaa, että sovelluksia ei tulisikaan ladata virallisten sovelluskauppojen ulkopuolelta. "

    VastaaPoista
  2. Selvä.

    Olen käyttänyt useita erimerkkisiä Android-luureja vuodesta 2012 ja sain ensimmäistä kertaa tuollaisen "järjestelmäpäivitysmainoksen". Melkoinen tuuri ollut matkassa. "Uusista sähköposteista" tulee useammin herjoja, mutta se ei ehkä ole niin aidon tai vakavan tuntuinen.

    Onneksi markkinoilla on myös sellaisia vähemmän älykkäitä puhelimia täysin ilman verkkoyhteyksiä mihinkään. Tänä päivänäkin on vielä ihmisiä, jotka eivät osaa tai halua käyttää palveluja verkon kautta. Valitettavasti harvassa paikassa on enää avoimet ovet. Pitää erikseen varata aika, verkon kautta :(

    VastaaPoista

Vaarallinen WEB