lauantai 7. toukokuuta 2022

Tekstiviestien riskit

Muistutus kaikille kännykän käyttäjille, etenkin kosketusnäyttöisten älypuhelimien.


Myös historiallisena tekstiviestinä tulee samoja huijauslinkkejä kuin sähköpostin kautta. Itse olen viime päivinä saanut useita ilmoituksia


"Sinulla on vastaajaviesti, http://brandsaddon(.)com/jne.jne.jne"

Wallpaperza: "Kiitos Markus, tilaat kohdetta Wallpaperza hintaan 50 eur/viikko. Peruutus: wallpaperza(.)com/jne.jne.jne"


Lähettäjänä on joskus pelkkä nimi, esim "Wallpaperza" tai sitten voi olla joku väärennetty numerokin. Näiden lähettäjällä on käytössä joku vanha tietovuotorekisteri. Viestissä mainittu "Markus" on liittymän edellinen käyttäjä ennen vuotta 2017. Tiedän tämän, koska vuosien varrella monet ihan todelliset kaverit ovat "Markusta" kyselleet. Siis vähintään 5 vuotta vanhat rekisterit ovat edelleen käytössä.


Kosketusnäytöllisessä laitteessa nuo ovat erityisen vaarallisia, sillä niitä voi vahingossakin klikata. Tuollaiseen tilausvahvistus-/peruutusviestiin ei yleensä kannata vastata, mutta tarkkailla kuitenkin puhelin- ja korttilaskuja kaiken varalta. Hämäriltä näyttävistä osoitteista ei myöskään pidä mennä kuuntelemaan ääniviestejä tai latailemaan tiedostoja.


Varoitus: huijaustekstareita voi eksyä jopa samoihin viestiketjuihin, joita käyt tuttujesi kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaarallinen WEB